روانکاو باید بعد از دریافت مدرک روانشناسی که درباره آن صحبت کردیم، آموزشهای ویژه گستردهای را در روشهای درمانی عمیق برای ریشهیابی مشکلات افراد ادامه دهد و آموزشهای تخصصی را در این باره ببیند. روانشناسانی که این دوره را طی کرده باشند میتوانند برای انجام مشاوره و رواندرمانی، انجام تستهای روانشناختی از جمله آزمون رورشاخ ، گفتار درمانی و درمان اختلالات روانی اقدام کنند. معمولا روانپزشکی با گفتاردرمانی سروکار ندارد؛ بنابراین اگر لزومی برای گفتاردرمانی وجود داشته باشد، روانپزشک بیمار را به روانشناس یا روانکاو ارجاع میدهد.
در ادامه بیماریها و اختلالاتی که روانشناس درمان و بررسی میکند را میشماریم. فرق روانشناس با روانپزشک این است که روانشناسان برخلاف روانپزشکان پزشک نیستند و بنابراین، صلاحیت تجویز دارو یا نوشتن نسخه و انجام اقدامات پزشکی را ندارند. به همین دلیل بیشترِ روانشناسان اغلب با روانپزشک یا پزشک دیگری که میتواند درمان پزشکیِ بیماریهای روانی را انجام دهد همکاری میکنند. گفتیم رواندرمانگران با توجه به تحصیلاتشان میتوانند تخصصهای مختلفی داشته باشند؛ برای نمونه، رواندرمانگری که پزشک است، ابتدا در روانپزشکی تحصیل کرده و سپس سه یا چهار سال آموزش تخصصی رواندرمانی میبیند. این افراد بیمارانی را که بیماریهای وابسته به روانپزشکی دارند با روشهای رواندرمانی درمان میکنند. به همین ترتیب میتواند روانشناس یا روانکاو باشد که در ادامه درباره تحصیلات آنها هم صحبت خواهیم کرد.
این گروه از روانشناسان به چگونگی پردازش، یادگیری، ذخیره، بازشناسی و استفاده اطلاعات در مغز علاقهمندند. روانشناسان شناختی در مکانهای گوناگونی مانند دانشگاه، مراکز پژوهشی، مراکز توانبخشی، بیمارستانها، ادارههای دولتی و مطبهای خصوصی فعالیت دارند. متخصصین این حوزه غالباً وظایف و مسئولیتهای مختلفی مانند انجام پژوهش و کار با بیماران را انجام میدهند. دوران کودکی از مهمترین دوران زندگی هر انسان است و به واسطه آن روان شناسی کودک نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. روانشناسی کودک یکی از جنبه های روانشناسی رشد است و دوران کودکی تا بزرگسالی را شامل می شود. توانایی ها و استعداد های هر فرد در دوران کودکی نیاز به کشف و پرورش دارد.
این میتواند از طریق مصاحبه بالینی، تستهای روانشناسی، صحبت با اطرافیان، بررسی نشانههای رفتاری و کلامی و سایر ابزارهای تشخیصی انجام گیرد. مهارتهایی مانند شنیدن فعال و بازتاب باعث میشود که مراجع در به اشتراک گذاشتن افکارش تشویق شود. یک روانشناس خوب واکنشهای خود را در هنگام کار کنترل میکند و تلاش میکند صرفاً شنونده و راهنمای خوبی باشد. افراد حرفهای که دکترای خود را گرفتهاند و به روانشناس دارای مجوز تبدیل شدهاند می توانند در طیف گستردهای از شغلها از جمله مشاوره و معالجه خصوصی با مراجعانشان کار کنند. اگر از طرفی علاقه مند به همکاری با خانوادهها یا زوجین هستید، ممکن است یک درمانگر ازدواج و خانواده دارای مجوز یا مشاور سلامت روان مناسب شما باشد. اصطلاح “درمانگر” غالباً بطور كلی در مورد تعدادی از متخصصان مراقبتهای بهداشتی كه خدمات روان درمانی را به مراجعان ارائه می دهند، مورد استفاده قرار میگیرد.
چگونه می توانم زودترین زمان برای ملاقات حضوری با متخصص روانشناسی را پیدا کنم؟
با این حال این همپوشانی بدان معنا نیست که میتوان برای هر مشکلی به هرکدام از آنها مراجعه کرد. در انتهای مطلب به شما خواهیم گفت که چطور میتوانید مناسبترین رواندرمانگر را با توجه به نوع مشکلتان انتخاب کنید. برخی روانشناسان رشد بر دوره خاصی از زندگی، مثلاً کودکی اولیه، نوجوانی، بزرگسالی یا سالمندی متمرکز میشوند. این گروه از متخصصین وظایفی مانند ارزیابی کودکان دچار ناتوانی یا تاخیر رشدی، بررسی مشکلات مربوط به بالا رفتن سن و مطالعه چگونگی اکتساب مهارتهای زبانی را انجام میدهند.
اکثر افراد پس از مرگ عزیزی بعد از گذشت چند ماه با این مسأله کنار می آیند و زندگی عادی خود را از سر می گیرند. اما برای برخی افراد شرایط سخت و پیچیده می شود و با گذشت ماه ها هنوز حالت عادی پیدا نمی کنند که به چنین شرایطی اصطلاحاً «سوگ حل نشده» می گویند (یعنی پس از گذشت 6 ماه هنوز فرد به زندگی عادی خود برنگشته است). مجله خبری پزشکی خوب می تواند در چنین شرایطی به فرد کمک کند تا بتواند این مشکل را حل کند. روانشناسی علمی است که در مورد رفتار انسانها در ارتباط با محیط اطراف خود و تفاوت رفتارها میپردازد. هدف اصلی رشته روانشناسی بررسی وضعیت های انسان در مواجهه با موارد مختلفی است که در زندگی برای وی پیش میآید. روانشناسی به بحث های مختلف رفتار و فرایندهای روانی مانند ادراک، احساس، شخصیت، هوش، هیجان و انگیزه می پردازد.
- دکتر حق شناس در سال 1367 دوره فوق تخصصی روانشناسی بالینی را در انستیتو روانپزشکی تهران سپری کردند.
- بر خلاف تفکر اغلب افراد که فکر میکنند روانشناسان باید مدرک دکتری در رشتهی روانشناسی بگیرند، در روانشناسی، چند مسیر آموزشی و تربیتی متفاوت وجود دارد که می توانید در جهت این حرفه شایسته طی کنید.
- با عضویت در خبرنامه پیامکی از برنامه کارگاه ها، همایش ها و تخفیف های کلینیک ها مطلع شوید.
- مشاوره میدهد و با تخصصی که دارد به صورت کاملاً حرفهای اوضاع را بهبود میبخشد.
مراجعه به روانشناس در چنین مواقعی به افراد کمک میکند تا به تدریج این عادات را کنار بگذارند. اینکه چرا باید به روانشناس مراجعه کنیم سوالی است که ممکن است برای افراد زیادی پیش بیاید. بسیاری اعتقاد دارند که مراجعه به روانشناس تنها برای کسانی که دچار اختلالهای روانی و یا مشکلات روحی هستند لازم است در صورتی که این تصور اشتباه است. امروزه با وجود فشارها و استرسهایی که همهی ما در زندگی تحمل میکنیم وجود شخصی که بتواند ذهن آشفتهی ما را به آرامش برساند بسیار اهمیت دارد.
روانشناس چطور به ما کمک میکند؟